Meie Montessori-laste mängutuba


Veetsin just kaks päeva meie mängutuba ümber sättides, ning mõtlesin et oleks aeg teha sellest uus blogipostitus. Sest tegelikult pikemalt kirjeldasin meie mängutuba alles päris alguses kui see sai tehtud (Eesti Montessori Ühingu blogis), mis on juba 2 aastat tagasi! (Tundub et terve igavik on läinud..)

Selle aja jooksul on seal tegelikult olnud juba päris mitu muutust. Eks nii see on ettevalmistatud keskkonnaga - alati vaatluse käigus märkad, et midagi päris ei toimi nii hästi nagu peaks, või siis tekib soov lisada midagi uut (seega siis jälle vaja ümber sättida), ja muidugi - lapsed kasvavad, nende huvid muutuvad. Kuigi väikese lapse keskkond peaks olema väga stabiilne ja ühelt poolt muutumatu (ja võrreldes selle vana postitusega, siis pealtnäha palju nagu pole muutunud), siis samas ettevalmistatud keskkond on dünaamiline - see ikka pidevalt natuke muutub. 

Rääkides siis sellest mis vaheetapid meil on olnud - laud ja toolid läksid vist kohe peale seda vana postitust akna juurde, et oleks rohkem ruumi toa keskel. Valmis väike riiul muusikariistade jms jaoks. Ja selle ja tahvli vahele kunsti ja meisterdamismaterjalide riiul. Siis aga märkasin, et see pole loogilises kohas, et kõik kunsti jne asjad peaksid olema lauale lähemale (kuna nad enamasti ikka joonistavad laua ääres), nii et tahvel+kunstiriiul vahetasid koha selle põranda peal oleva madratsi/lugemisnurgaga. Pikleri kolmnurk läks mängutoast ära, kuna polnud enam niivõrd aktuaalne ja võttis palju ruumi. Tükk aega olid asjad nii. Siis aga mängisid lapsed järjest rohkem koos, väga tihti nukkudega jt rollimänge, arvasin et nad vajaksid ikkagi nukumaja. Põrandal lugemisnurk samas ei saanud peaaegu üldse mingit kasutust, kuna me lugesime koos alati elutoas diivani peal, seal on ka raamaturiiulid ja -korv. Seega, põranda istumisnurk läks ära ja selle asemele tuli nukumaja. Varsti aga me olime beebiootel, nii et oli vaja beebi jaoks ka ruumi leida. Siis liikusid muusikariistad elutuppa, ja selle asemele tuli väikese beebi ala - peegel, vaip ja õhukarusselid. 

Selline pikk ajalugu. :) Aga nüüd on käes järgmine etapp! Meie väike Magdaleena (kes on 6,5 kuud praegu) hakkab järjest rohkem liikuma. Ta veel ei liigu otseselt edasi, kuid keerab ja rullib ja pöörab. Oli aeg valmistuda selleks et ta varsti hakkab roomama ning sealt edasi pole enam kaua istumise ja püsti seismiseni. 
Ta vajas oma asjade riiulit. Väga sobilik (isetehtud, mis oli alguses muusikariistade jaoks) riiul oli juba olemas, lihtsalt asjad pidid teist kohta leidma. Ja nukumaja ka ära kolima. Kuigi väikeste nukkudega lapsed mängisid küll, siis mulle tundus et nukumaja ise küll pole nii palju kasutust leidnud nagu ma alguses ette kujutasin. Eks nad kindlasti veel kasutvad seda tulevikus. Kuid arvestades sellega, et meil kõigeks ruumi ei piisa, pidin valiku tegema.


See on kõige olulisem - mõelda, mis hakkab olema selle toa (või mööblieseme või mänguasja, vahendi) funktsioon. Mis on selle eesmärk. Sellega on isegi ka päris keeruline. Meie "mängutuba" pole mängutuba selle tavapärases mõistes.
Osaliselt on meie tuba tõesti olnud nn Montessori koduõppe tuba. Kuna seal on Montessori vahendid ja lapsed teevad montessorilikke töid. Kuid meie puhul päris kaua toimis see, et seal olid ikka ka mänguasjad - see sama nukumaja, väikesed nukud, klotsid ehitamiseks, autod jms. Riiulites on vahendid ja tööd, ja lapsed teavad, et nendega tegeletakse teistmoodi kui mänguasjadega, nii et nad ei seganud mõlemat kokku. See oleks meil toiminud ka edaspidi, aga hetkel oli põhiline ruumipuudus ja see, et Magdaleena vajab enda ruumi.
Hetkel on mängutuba suviseks perioodiks igatahes valmis. Peamine elu hakkab meil olema õues, aga mõned vahendid ja tarvikud on ikkagi saadaval, selleks et toetada laste praegusi huvisid.

Hetkel koristades ma juba sättisin nii, et kõige madalamal riiulil poleks Magdaleena jaoks ohtlikke asju (kuid eks elu veel näitab, mida olen unustanud). Kui ta hakkab püsti seisma, eks siis pean ka teise riiuli ümber tõstma. See ongi elu, mingi aeg on keerulisem, aga samas see vanus möödub nii kiiresti. 

Selline on praegu meie mängutuba.

Päris palju vaba ruumi liikumiseks. Kui ta hakkab püsti seisma, siis see kindlasti jälle natukene muutub. Kaalusin ka kas teha nn balleti pulka, millest kinni hoida. Võib-olla see ikkagi tuleb? Või kasutame selleks hoopis Pikleri kolmnurka, mis ka väga hea just kinni hoidmiseks et ennast püsti ajada.







Kunstiasjad. Seda oli mul kõige raskem sättida nii et ka piltide peal oleks ilus. Samas funktsionaalselt see toimib meil väga hästi ja on lastel pidevalt kasutuses.












Nukumaja, teised nukud ja nende tarvikud (mida meil pole palju, aga on nt nukuriided ja nukkude hällid) hakkavad olema meil magamistoas (hetkel meil on veel üks suur terve pere magamistuba 2. korrusel, millalgi on plaanis ehitada sinna eraldi toad). Seal on ka legod. 
Kui teha nimekiri kõikidest asjadest ja aladest...

Mängutoas meil on:
- beebi liikumisala (peegliga)
- beebi riiul
- beebi raamaturiiulid
- riiulid vahendite jaoks ja mõned Montessori vahendid
- jäävad ka mõned ehitusklotsid (tavalised ja magnetklotsid), loomad ja autod (sest nad kasutavad neid väga tihti), kuid seda peab veel vaatama, kas see toimib
- pusled, laste lauamängud
- tahvel, kirjutamis-, joonistamis-, maalimis-, voolimis-, liimimis-, lõikamis- jm meisterdamismaterjalid
- laud ja toolid, vaibad

Elutoas meil on:
- raamatud lugemiseks (loeme diivani peal)
- muusikanurk - CD mängija, CD plaadid, lauluraamatud, muusikariistad, klaver, tantsuriided
- hetkel veel ka arsti tarvikud (mida nad kasutavad igapäevaselt)

  

Köögis meil on:
- kõik igapäevaelu tööriistad
- nende nõud, köögiriistad, põlled
- laud ja toolid (ka Magdaleena jaoks tuleb sinna kuubiktool ja laud)
- koristamisvahendid

Vannitoas meil on:
- aste
- nende hügieenitarbed

Esikus meil on:
- väike tool ja peegel riietumiseks
- kingaderiiul ja väikesed korvid mütside jms jaoks

Magamistoas meil on:
- raamatud
- Lego Duplod
- nukkude nurk (suured nukud ja nende tarvikud (hällid, riided, mähkmed), väikesed nukud, nukumaja ja mööbel, mõned kaisuloomad)
- kiik, kiikhobune ja Pikleri kolmnurk (see kolib varsti elutuppa või mängutuppa, kui Magdaleena hakkab ennast püsti ajama)
- pesuruum (triiklaud ja väike triikraud, pesurest)


Comments

  1. Anonymous17/6/20 23:08

    Meil põhiline probleem see, et 1aastane tahab ju kõike katsuda ja segamini ajada. Selle tõttu olen palju asju pidanud ustega kappi panema. Näiteks kunstitarbed. Ja kuna need uste taga, siis nii palju kasutust ei leia...Aga parema lahenduse peale ei ole ka tulnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on normaalne, seda perioodi peab läbi elama vastavalt kohanedes (vähem asju madalal, eks peab vaatama ka et tema jaoks midagi ohtlikku ei oleks). Samas mitte jättes seda nii et on segamini, aga kogu aeg - temal nähes! - tagasi asetada. Selles vanuses laps areneb nii kiiresti, ja tema peamine soov on kopeerida täiskasvanud (ja teisi lapsi). Nii et aasta ja paari kuu vanusel laps saab hoopis ise juba asju tagasi panna (ise teeb seda), kui on seda pidevalt näinud. Ehk et jah, vaja kohaneda ja rahulikult korda hoida, tema teeb varsti seda sama. :)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts